Psihoterapie

De ce ne este greu sa cerem ajutorul unui psihoterapeut?

Psihoterapeut Bucuresti
Woman photo created by dashu83 - www.freepik.com

Noi, oamenii, suntem structurati de la natura sa traim in comunitati si sa ne ajutam unii pe altii, indiferent ca vorbim de ajutorul fizic sau de suportul emotional. Insa, in societatea noastra, care pune accent pe individualitate, putere si independenta, acest lucru este destul de greu de facut. Daca mai punem la socoteala si deprinderile din familia de origine, care ne-a incurajat cu cele mai bune intentii sa „trecem odata peste asta”, „nu putem avea incredere decat in noi” sau ca „trebuie sa fim puternici”, atunci ne va fi si mai greu sa apelam la cei din jurul nostru sau la un psihoterapeut pentru sustinerea necesara, chiar daca noi suntem la capatul puterilor.

Si, chiar si cand ne depasim rezistentele si trecem la actiune atunci apelam in general la strategii mai familiare si mai putin costisitoare decat un psihoterapeut, cum ar fi sa vorbim cu prietenii si familia, sa folosim motoarele de cautare pentru raspunsuri la problemele noastre, sa citim articole sau carti de self-help, sa urmarim emisiuni si video-uri care ofera solutii facile si rapide sau sa apelam la divinitate. Acestea pot fi resurse foarte bune pentru inceput, insa problemele mai dificile raman deseori fara rezolvare pentru ca niciuna dintre resursele de mai sus nu poate oferi ajutor tinand cont de intreaga noastra fiinta: de nevoile, dorintele, obiectivele, istoricul si contextul nostru de viata. In general, asteptam pana cand situatia se agraveaza destul de mult pentru a apela la un psihoterapeut, un om instruit in sanatate mentala minim 5 ani de zile, cu acces la numeroase resurse, instrumente, tehnici si retele de suport, care ne poate oferi un ajutor personalizat 100%.

Care sunt motivele care ne pot impiedica sa apelam la un psihoterapeut?

  1. Putem avea convingerea ca a merge la psihoterapie este un semn de slabiciune. Multi dintre noi credem ca a vorbi despre problemele noastre este o confirmare a faptului ca nu suntem in stare sa ne ocupam singuri de ele, ca am pierdut controlul, ca avem o lipsa, o incapacitate, ca am esuat. Insa nu este nimeni pe lumea aceasta care sa le stie pe toate si care sa se descurce cu toate greutatile vietii. Suntem fiinte fragile, supuse pierderilor, accidentelor, bolilor si mortii, care traiesc intr-o lume nesigura. Cu siguranta, la un moment dat, nu vom sti cum sa ne descurcam si avem nevoie de un altul specializat in oferirea sustinerii necesare, asa cum este un psihoterapeut. A cere ajutor nu este un semn de slabiciune, ci de curaj si responsabilitate personala.
  2. Ne putem teme de respingere. A ne dezvalui unui psihoterapeut experientele noastre dificile, emotiile intense, gandurile interzise, comportamentele cu care nu ne mandrim si starile pe care nici noi nu le putem intelege ne poate face sa ne simtim total dezgoliti si vulnerabili. Iar daca am avut de suferit in trecut cand ne-am aratat in toata imperfectiunea noastra, pentru ca am fost criticati, judecati, umiliti sau abuzati, atunci tindem sa ezitam sa mai repetam acea experienta in prezent. Insa un psihoterapeut este o persoana care nu pune etichete, nu judeca si nu respinge partile mai intunecate ale celui din fata lui, ci le ofera spatiul necesar sa iasa la suprafata, sa fie exprimate si apoi integrate in fiinta sa.
  3. Putem crede ca suntem de fapt ok, caci altora le este si mai greu. Cu siguranta, intotdeauna vom gasi un om caruia ii este si mai greu decat ne este noua, insa acest lucru nu ar trebui sa ne determine sa ne minimizam suferinta. O simtim zi de zi, ne afecteaza deciziile, sanatatea, relatiile, profesia si chiar viata. Oricat de usor ar fi sa negam ca ne este greu, la un moment dat nu ne mai putem minti. Desigur, e mult mai tentant sa gasim in jurul nostru persoane vulnerabile si sa le oferim ajutorul nostru, hranindu-ne astfel convingerea falsa ca noi nu avem nevoie de fapt de niciun ajutor. Da, e bine sa ajutam, dar e bine sa directionam o parte din aceasta capacitate si catre noi pentru a putea sustine pe termen lung intra-ajutorarea altora, altfel ajungem la un moment dat la epuizare.
  4. Ne putem teme de a pierde controlul. Daca pana acum, am facut totul singuri pentru a mentine o doza mare de control asupra vietii noastre si a nu depinde de nimeni altcineva, a apela la serviciile unui psihoterapeut poate fi resimtit drept o amenintare la adresa autonomiei proprii. In acest caz, este important sa stim ca acesta nu ne va da sfaturi si nu ne va spune ce sa facem. Noi suntem cei care stabilim obiectivele psihoterapiei si care iau in continuare deciziile in viata noastra. Cu cat ne asumam mai multa responsabilitate pentru ceea ce se intampla cu noi, cu atat mai mult vom progresa.
  5. Nu credem in eficienta psihoterapiei. Studiile realizate in domeniu, dar si experienta clinica au demonstrat ca psihoterapia este eficienta pentru o varietate de probleme de sanatate mentala si comportamentala. Psihoterapia reduce dizabilitatea, morbiditatea si mortalitatea; îmbunatateste functionarea profesionala si scade spitalizarea psihiatrica. De asemenea, psihoterapia ii învata pe oameni noi abilitati de viata. Rezultatele psihoterapiei tind sa dureze mai mult decat tratamentele psihofarmacologice si rareori produc efecte secundare daunatoare.

Faptul ca ne este greu sa cerem ajutor isi are radacinile in experientele noastre de viata, mai ales in cele din familia de origine. Membrii familiei noastre au modelat gradul in care putem cere suportul celorlalti si ne-au invatat masura in care ne putem increde in ceilalti din jur. Insa noi putem schimba oricand acest lucru

Ce putem castiga solicitand ajutorul unui psihoterapeut?

  1. Posibilitatea de a ne conecta semnificativ cu o alta fiinta umana. Mintea si corpul nostru o duc cel mai bine cand interactionam cu o alta persoana. Cu cat mai empatica, cu atat mai bine. In acel moment, la nivel neurobiochimic, prosperam.
  2. Capacitatea de a merge mai departe si de a ne recapata echilibrul. În loc sa ramanem blocati, ne oglindim intr-o alta minte si avem acces la mult mai multe resurse decat am avea de unul singur.
  3. Ocazia de a invata si de a progresa. O noua experienta relationala vine la pachet si cu multe lectii de invatat, lectii valoaroase intr-o lume atat de complexa si intr-o continua dinamica imprevizibila.

Alina Alexandru, psihoterapeut Bucuresti – 0755.060.091

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *