Psihoterapie

Adevaruri neplacute despre psihoterapie

Psihoterapeut Bucuresti
Designed by Freepik

Cand vii la psihoterapie, vrei sa scapi de emotii neplacute, de ganduri problematice sau de comportamente nedorite. Ai incercat de unul (una) singur(a) de toate, dar nimic nu s-a schimbat, ba pe alocuri situatia ta chiar s-a inrautatit. Ai incercat sa maturi problemele sub covor, sa dai vina pe altii, sa te consulti cu familia si cu prietenii, sa citesti carti de self-help, sa meditezi, sa evadezi in munca, in sport, in cumparaturi, in vicii si distractii. Ai incercat orice pentru a te ascunde de durere. Adevarul este ca aceste „remedii” functioneaza destul de bine pe termen scurt, insa pe termen lung au dezavantaje semnificative: produc efecte secundare sau tind sa creeze probleme suplimentare. Ai epuizat toate alternativele, asa ca tot ce-a mai ramas de facut este sa te indrepti catre un psihoterapeut.

Te inteleg, aproape nimeni nu vine la psihoterapie ca prima alegere, ci ca ultima solutie, dupa ce toate celelalte au esuat. În general, oamenii nu se schimba pentru ca vor, ci pentru ca trebuie. Nimeni nu renunta la un anumit loc de munca, la o relatie sau la un obicei autodistructiv cand inca mai pot rezista, ci doar cand disconfortul a ajuns foarte mare. Disperarea este si mai buna si spun asta din experienta. Atunci motivatia este la o cota suficient de buna incat oamenii sa faca schimbarile necesare in viata lor. Si chiar si atunci, schimbarea este terifianta. Aceasta presupune ca oamenii sa intre in lumea lor interioara, sa exploreze teritorii necunoscute si intunecate, sa exprime ganduri de negandit, emotii de nesimtit si sa infrunte adevaruri dureroase. Si, culmea, sa mai si plateasca pentru ele!

Ce trebuie sa stii despre psihoterapie

Psihoterapia este incomoda. Din cand in cand suferi. Acesta este un adevar neplacut.

Psihoterapia este un proces de durata, deoarece este complexa, cu un grafic care pe alocuri seamana cu cel al unui cutremur de mare magnitudine, urmat de usoare replici si apoi stagnari. Si ciclul se reia de nenumarate ori. Acesta este un alt adevar neplacut.

Psihoterapia este incerta. Te simti ca si cand ai face un salt urias si speri ca psihoterapeutul sa te prinda, dar nu ai nicio garantie ca asa va fi. Acesta este un adevar si mai neplacut.

Insa acesta este modul in care schimbarea în general, și terapia în special, tind sa functioneze. Oricat de inconfortabile sau dureroase ar fi aceste lucruri, ele sunt necesare pentru a te mobiliza sa te indrepti intr-o directie constructiva. Tu esti cel care va face cea mai mare parte a activitatii din psihoterapie, iar, conform studiilor din domeniu, angajamentul, motivatia si resursele tale sunt sunt cele care prezic cel mai bine un rezultat pozitiv, nu orientarea mea psihoterapeutica sau tehnicile pe care le folosesc in cabinet. Psihoterapia presupune timp, efort, bani si multa munca cu tine insuti. Dar, comparativ cu solutiile disfunctionale pe care le-ai incercat pana acum, ea este cea care te va aduce mai aproape de tine si de viata pe care vrei cu adevarat sa o duci.

Scopul psihoterapiei este sa produca o întelegere noua. Te vei privi pe tine, pe ceilalti si restul lumii dintr-o noua perspectiva, care te va ajuta sa faci schimbarile de care ai nevoie. Sau poate ca te va ajuta sa accepti ceea ce nu poti schimba. Eu, ca psihoterapeut, te voi oglindi si te voi ghida pentru ca tu sa faci diferenta intre lucrurile care pot fi schimbate si cele care se cer acceptate.

Alina Alexandru, psihoterapeut Bucuresti – 0755.060.091

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *